SKRUK & FRODE FJELLHEIM
Mitt alter er fjellet – Vaerieh mov aalhtarinie

 

Frode Fjellheim og SKRUK har skapt et gnistrende album, et møte mellom samisk musikk, salmer, kirkemusikk og argentinsk tango.

 

Fra pressemeldingen til Kirkelig kulturverksted:

I april skjedde det noe nytt i Volda kirke. Der møttes SKRUK og Frode Fjellheim for å spille inn et album med musikk fra tre verdenshjørner: salmer fra bedehus og kirke, joik fra Sapmi og tango fra Argentina. Den siste kategorien står bandoneonisten Åsbjørg Ryeng for. Hun ble invitert med på prosjektet av Frode Fjellheim. Han ønsket å tilføre en tredje dimensjon til et møte mellom koret og joiken han selv fremfører på plata. I tillegg medvirker perkusjonisten og vokalisten Snorre Bjerck.

Komponist og musiker Frode Fjellheim har gjennom en årrekke stått fram som en våre fremste tradisjonsbærere og -fornyere av samisk musikk – både gjennom band som Transjoik og som komponist av bestillingsverk til blant andre Festspillene i Nord-Norge. Han fikk også stor internasjonal suksess da han komponerte åpningslåten «Vuelie» til Disney-suksessen «Frost».

Koret SKRUK feirer i år 50 år, hele tiden under karismatisk ledelse av dirigent Per Oddvar «Prots» Hildre. De har i alle sine år vært blant landets mest profilerte kor, og spesielt utmerket seg med sine tolkninger av religiøse folketoner, men også for sine mange samarbeid med musikere fra andre musikkulturer.

– Jeg har fulgt SKRUK med dyp respekt i mange år, sier Frode Fjellheim. - De er et kor med en genuin gnist og formidlingsevne. De har med seg erfaringen til dirigenten over en imponerende lang periode og det gir et eller annet du ikke finner noe annet sted. En genuin musikalsk sjel som treffer folk – uavhengig av språkbarrierer eller andre ulikheter, og for meg som har jobbet mest med damekor tidligere har det vært spennende å lage musikk for blandakor, sier Fjellheim, og SKRUKs dirigent Per Oddvar Hildre kvitterer:

– Jeg liker ikke å bruke orden «flink» om musikere, så for meg er Frode en god musiker. Han evner å strippe ned musikken, og er ingen posør.

Initiativet til samarbeidet med tatt av SKRUK, opprinnelig skulle det skje allerede for et par år siden, men pandemien stakk kjepper i hjulene – helt fram til nå. I april gikk de i studio for å spille inn materialet på albumet som slippes under Olavsfest 28.juli, samme dag som SKRUK og Frode Fjellheim har åpningskonsert i Nidarosdomen.

Albumet inneholder både helt nyskrevet musikk og tidligere materiale skrevet av Fjellheim, men tilpasset SKRUKs mektige klang. Innspillingen er gjort av Alf Christian Hvidsteen. Produsent er Frode Fjellheim og Erik Hillestad

 

Tidal:

Spotify:

Apple Music:

nb_NONorsk bokmål
Powered by TranslatePress
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop