Dalvedh – et historieomskrivingsprosjekt

Noen etterlater seg store monumenter og sagaer om tokter ute i den store verden. Min oldemor etterlot seg blant annet dette: En "melkegrop" - en grop i bakken som ble brukt til å oppbevare reinmelk. Ingen vil legge merke til den om man går forbi den ute i naturen. Historikere og arkeologer har heller ikke lagt merke til den - eller har de bevisst gått utenom den? Fordi den samiske kulturen ikke passet inn i det man ønsket nasjonen Norge skulle være?
Frode Fjellheim

Det er dette Dalvedh handler om. Å gi den samiske kulturen den plassen i historien den selvsagt skal ha. Norsk historie har handlet om bøndene, bygrunnleggerne og de europeerne som brakte den "siviliserte" kulturen til våre breddegrader. De som bygget monumenter og skaffet seg gods og gull. Det burde være en selvfølge at alle, som likeverdige medborgere i vår region - å kunne vite litt om hvem vi er - og hvor vi kommer fra.

Dalvedh er et kunstprosjekt av Sissel M. Bergh - i samarbeid med Frode Fjellheim,  historikere, arkeologer og informanter fra det samiske miljøet.
Dalvedh er sørsamisk og betyr at noe som har vært borte eller gjemt kommer til syne.
Dalvedh skal formidle historien gjennom kunstneriske uttrykk, gjennom bilder, video, musikk,  lyd og en joikende skulptur!

Les mer om de ulike Dalvedh versjonene her: sisselmbergh.net

 

Foto og montasje: Sissel M. Bergh 

Prosjektet er støttet av:
Norsk Kulturråd
Sámediggi / Sametinget
Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Høgskolen i Nord-Trøndelag

nb_NONorsk bokmål
Powered by TranslatePress »
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop