Aejlies gaaltije - The Sacred Source is a unique musical experience you should definitely treat yourself to! The music is based on the South Sami liturgy, mixed with Finnish, Norwegian and European culture.

The music was first performed during a Festival in Northern Norway in 2000 and at the time given fantastic reviews in the press. Now the CD version is here and it has received a great response from both critics and record buyers!

The CD received the Spellemann Prize ("Norwegian Grammy") 2004 in Open Class

Frode Fjellheim (vocals and keyboards)
Sanna-Kurki Suonio (vocals)
Susanne Lundeng (violin)
Ulla Pirttijärvi (joik)
Kristin Høiseth Rustad (soprano)
Nils-Olav Johansen (vocals and guitar)
Snorre Bjerck and Tor Haugerud (percussion)

 

Tidal

Spotify

Frigjørende og sterkt

Frode Fjellheims arktiske messe er et sterkt musikalsk, kulturelt og religiøst vitnesbyrd som engasjerer, utfordrer og berører på flere plan.

Jeg har spilt denne plata ganske intenst en ukes tid, og den vokser stadig. Å ta tradisjonelle messeledd inn i en samisk inspirert musikkdrakt, inkludert joik, er en frigjørende og utfordrende handling. Ja, et av sporene på plata heter rett og slett «Jubmelen vuelie» («Yoik of God»). Fjellheims musikk er innholdsmettet, rytmisk, suggererende og dvelende. Den etniske musikkarven er åpenbar, men utviklet og satt inn i vår tid. Godt forvalterskap! Medmusikantene, hvorav flere fra Transjoik, gjør en inspirert jobb.

Kirken og det kristne bud.

Kristenskapets tjenere har, med stor rett, ganske fram til våre dager vært sett på som storsamfunnets forlengede koloniserende, undertrykkende arm - selv om budskapet i seg selv ikke har en slik funksjon. Nasjonale kirker og lokalmenigheter, framfor alt i Afrika og Latin-Amerika har vist at det ligger sosial og politisk sprengkraft i å stedegengjøre det kristne budskapet; knytte det til egne tradisjoner og erfaringer. Ja gjerne gripe tilbake til såkalt hedenske, førkristne forestillinger og uttrykk for religiøs tilbedelse og opplevelsemesse står i en slik identitetsskapende og bevisstgjørende tradisjon, åndelig, kulturelt og politisk. Det krever et nivå av selvtillit, trygghet og stolthet over egen bakgrunn som det nesten er misunnelsesverdig flott å høre. Det er sterkt nok å høre messeledd som kyrie, sanctus, agnus dei og gloria sunget på samisk til Fjellheims musikk. Men det blir kjempesterkt å høre salmejoiken «Tjåehkere» («The sacred Mountain») som skildrer følelsene knyttet til det å stå foran et hellig fjell; ærefrykt, glede, forventning. Teksten, som tar utgangspunkt i ursamiske religiøse forestillinger og refererer til et hellig sørsamisk fjell, er skrevet av presten Bierna Bientie. Fjellheims musikalske utgangspunkt er en gammel joik som skildrer et annet hellig fjell noen mil lenger nord. Å høre denne joiken må være som da Moses fikk beskjed foran den brennende tornebusken: «ta av deg på bena, det sted du står på er hellig grunn!» Frode Fjellheims arktiske messe oppleves som en solidaritetserklæring. Ikke bare til det samiske folket, men overfor alle urfolk, etniske- og religiøse minoriteter. Ganske enkelt en viktig plateutgivelse.

 

Høydepunkter: Kyjrie, Jupmelen laampe (Agnus Dei) og Tjåehkere (Det hellige fjellet)

 

Ole Einar Andersen/Adresseavisen

 

Frode Fjellheims bestillingsverk til Festspillene i Nord-Norge fra 2000 er endelig kommet på plate. Og hvilken plate det er blitt. Blandingen mellom den sør-samiske joiken, den religiøse messen og delikate elektronika-elementer, gjør dette til den mest spennende plata jeg har hørt på lenge.

roy e - Finnmark Dagblad 11/6-04

 

Stemningsfull arktisk messe

 

"Aejlies Gaaltije" eller «the Sacred Source - an Arctic Mass» er tittelen på Frode Fjellheims bestillingsverk til FINN i 2000. Heldigvis er verket nå tilgjengelig på CD, for dette er spennende musikk med tilknytning til kulturen på Nordkalotten.

 

Finnmarkingen Frode Fjellheim (tangenter/komponist) kjenner vi blant annet fra Tango Concertino og det nyskapende world music-bandet Transjoik. De som har fulgt ham gjennom årene vil neppe bli overrasket over at Fjellheim i sin «arktiske messe» forener elementer av slåtter og joik, kunstmusikk og moderne verdensmusikk.

Her finnes også spor av enda flere sjangere, og i helheten står de samiske innslagene sterkt. Ensemblet teller alt fra vokalister og joikere til gitarist og perkusjonister. Susanne Lundengs gnistrende flotte felespill gjør inntrykk, og her er hun i selskap med andre førsteklasses musikere, som alle er med på å formidle komposisjonene med den nerven de fortjener.

Materialet omfatter både egenkomposisjoner og låter basert på tradisjonsstoff, og musikken har en gjennomgående sakral stemning farget av de mystiske klangene vi kjenner dem fra samisk-etnisk musikk.

Synther og tilfeller av suggererende rytmikk gir helheten et moderne snitt, og i tillegg til skjønnhet, spenning, kraft og en gripende stemningsfylde holder musikken deg fast ved hjelp av ren melodityngde.

Kjell Nordeng/Avisa Nordland

My(s)tisk og eksotisk

 

Bli med inn i en meget spesiell musikalsk atmosfære! Lukk øynene og la deg fasinere av det vakre, det mytiske og det spennende i denne platen signert en komponist og musiker av rang.

Frode Fjellheim har med seg noen av Nordens fremste utøvere innenfor sjangerne verdensmusikk, folk og etno. Han har laget en messe med utgangspunkt i det sørsamiske språket og joiken. Etter at kirken i mange år har bannlyst joik, vil dette verket bringe joiken tilbake til den religiøse og åndelige sfære den engang oppstod fra. Musikken har et moderne urbant uttrykk, samtidig som den er dypt forankret i urkraften.

Dette er ikke joik, slik vi kjenner det - men en glimrende nyskapning der Fjellheim i første rekke har vært utrolig dyktig til å forene forksjellige musikkstiler. Hans har også skapt en klangverden vi sjelden hører.

Musikken var et bestillingsverk til Festspillene i Nord-Norge i år 2000 der temaet var "Det flerkulturelle Norden". Fjellheim tok utgangspunkt i den flerkulturelle virkelighet som alltid har eksistert i Nord-Norge, og inviterte med seg representanter for både den samiske, finske, norske og europeiske kulturen. Musikken bygger den sør-samiske liturgien og på de tradisjonelle musikkuttrykkene i de nevnte kulturene.

"Aejlies gaaltije" er en opplevelse - og har du den minste sans for nyskapende flerkulturell musikk, svøpt inn et godt og spennende lydbilde, bør denne platea anskaffes.

Trond Erikson/Smaalenenes Avis

en_USEnglish
Powered by TranslatePress »
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop